GK Questions and Answers on Everyday Science for Test Preparation

0
77
GK Questions and Answers on Everyday Science for Test Preparation
GK Questions and Answers on Everyday Science for Test Preparation

GK Questions and Answers on Everyday Science for

Test Preparation

  1. The Sun’s mass is mainly consist of
    (A) hydrogen
    (B) helium
    (C) carbon dioxide
    (D) nitrogen
  2. The SI unit of charge is
    (A) Ampere
    (B) Coulomb
    (C) Ohm
    (D) Volt
  3. Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths.
    (A) shorter
    (B) shortest
    (C) longer
    (D) longest
  4. Long-sight defect could be corrected by using __________ lens.
    (A) concave
    (B) convex
    (C) diverging
    (D) none of these
  5. Deficiency of Vitamin-A results in
    (A) night blindness
    (B) rickets
    (C) scurvy
    (D) hair fall
  6. For a fixed mass of gass at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will
    (A) also decrease
    (B) increase
    (C) remains constant
    (D) none of these
  7. The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
    (A) 60
    (B) 120
    (C) 180
    (D) 240
  8. The density of water is
    (A) 1 g/cm3
    (B) 1.5 g/cm3
    (C) 2 g/cm3
    (D) none of these
  9. Radioactivity was discovered by
    (A) Kelvin
    (B) Thomson
    (C) Rutherford
    (D) Bacquerel
  10. A device which converts chemical energy into electrical energy is called
    (A) motor
    (B) generator
    (C) moving-coil meter
    (D) battery
  11. The Sun’s mass is mainly consist of hydrogen (about 73%). The second main constituent (about 25%) is
    (A) hydrogen
    (B) helium
    (C) carbon dioxide
    (D) nitrogen

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQS
1. A
2. B
3. A
4. B
5. A
6. B
7. B
8. A
9. D
10. D
11. B

  1. The Sun is a
    (A) Star
    (B) Planet
    (C) Asteroid
    (D) Meteor
  2. The average adult has a blood volume of about __________ liters.
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7
  3. The most abundant element in the universe is
    (A) Oxygen
    (B) Hydrogen
    (C) Carbon Dioxide
    (D) Silicon
  4. The most abundant element in the Earth’s crust is
    (A) Oxygen
    (B) Hydrogen
    (C) Carbon Dioxide
    (D) Silicon
  5. Each day human body breathe in __________ liters of air.
    (A) 5,000 to 10,000
    (B) 10,000 to 15,000
    (C) 15,000 to 20,000
    (D) 20,000 to 25,000
  6. Deficiency of Vitamin-D results in
    (A) night blindness
    (B) rickets
    (C) scurvy
    (D) hair fall
  7. The SI unit of “pressure” is
    (A) pascal
    (B) joule
    (C) tesla
    (D) henry
  8. The most densest substance on the Earth is
    (A) Platinum
    (B) Copper
    (C) Steel
    (D) Osmium
  9. A camera uses a __________ to form an image.
    (A) convex lens
    (B) concave lens
    (C) condenser lens
    (D) none of these
  10. Which from the following is NOT a conductor?
    (A) Aluminium
    (B) Silicon
    (C) Graphite
    (D) All are conductors

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZ
11. A
12. B
13. B
14. A
15. C
16. B
17. A
18. D
19. A
20. D

  1. CNG stands for?
    (A) Converted Natural Gas
    (B) Conduced Natural Gas
    (C) Conducted Natural Gas
    (D) Compressed Natural Gas
  2. Which from the following is true for “Sound”?
    (A) Sound cannot travel through a vaccum
    (B) Sound cannot travel through gases
    (C) Sound cannot travel through liquids
    (D) Sound cannot travel through solids
  3. When white light is passed through a prism, it splits into __________ colours.
    (A) 5
    (B) 6
    (C) 7
    (D) 8
  4. 1 nanometer = ?
    (A) 10-3meter
    (B) 10-6 meter
    (C) 10-9 meter
    (D) 10-12 meter
  5. Instrument used for measuring very high temperature is
    (A) Pyroscope
    (B) Pyrometer
    (C) Seismograph
    (D) Xylometer
  6. Sound waves are _________ waves.
    (A) Transverse
    (B) Electromagnetic
    (C) Longitudinal
    (D) none of these
  7. The lifespan of White Blood Cells is __________ day(s).
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
  8. The fluid part of blood is known as
    (A) plasma
    (B) platelets
    (C) blood cells
    (D) hormones
  9. X-rays were discovered by
    (A) Rontgen
    (B) Thomson
    (C) Rutherford
    (D) Bacquerel
  10. The speed of light is
    (A) 280,000 km/s
    (B) 300,000 km/s
    (C) 320,000 km/s
    (D) none of these

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZZES
21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. B

  1. During winter in cold countries, the __________ is mixed to melt the ice on the icy roads.
    (A) Salt
    (B) Chlorine
    (C) Carbon dioxide
    (D) Water
  2. In a very low temperature which from the following will freeze at last?
    (A) River water
    (B) Canal water
    (C) Sea water
    (D) Water in a lake
  3. The nearest planet to the Earth is
    (A) Venus
    (B) Mercury
    (C) Mars
    (D) Moon
  4. The planet that moves round the Sun at the highest speed is?
    (A) Jupiter
    (B) Venus
    (C) Mars
    (D) Mercury
  5. In general, Comets have __________ orbits.
    (A) Elliptical
    (B) Highly elliptical
    (C) Circular
    (D) Parabolic
  6. GPS is an abbreviation for?
    (A) Global Poles System
    (B) Global PolySiliconium Store
    (C) Global Positioning System
    (D) Global Position Structure
  7. Oxidation is a chemical reaction involving the
    (A) Gain of Electrons
    (B) Loss of Electrons
    (C) Gain of Protons
    (D) Loss of Protons
  8. At night, Plants intake __________ and release __________.
    (A) Oxygen – Carbon dioxide
    (B) Carbon dioxide – Oxygen
    (C) Oxygen – Carbon monoxide
    (D) Carbon monoxide – Oxygen
  9. Urine is produced in
    (A) Kidneys
    (B) Lungs
    (C) Large intestine
    (D) Liver
  10. Blood is cleaned by
    (A) Lungs
    (B) Liver
    (C) Heart
    (D) Kidneys

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZ
31. A
32. C
33. A
34. D
35. B
36. C
37. B
38. A
39. A
40. D

  1. The position of an element in the Periodic Table is determined by its __________ number.
    (A) Electron
    (B) Proton
    (C) Neutron
    (D) Positron
  2. The salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in __________ of sea water.
    (A) 1 gram
    (B) 10 grams
    (C) 1 kg
    (D) 10 kg
  3. The planet which is easily visible from the Earth is?
    (A) Mercury
    (B) Venus
    (C) Mars
    (D) Jupiter
  4. The Great Spot is on the planet
    (A) Saturn
    (B) Venus
    (C) Mars
    (D) Jupiter
  5. The Great Spot is a
    (A) Mountain
    (B) Desert
    (C) Frozen Carbon dioxide
    (D) Storm
  6. The bodyguard of the Earth is __________ that save the Earth from many Comets and Asteroids.
    (A) Mars
    (B) Saturn
    (C) Uranus
    (D) Jupiter
  7. 1 light year = ?
    (A) 9.5×106 km
    (B) 9.5×109 km
    (C) 9.5×1012 km
    (D) 9.5×1018 km
  8. The planets visible to us without using a telescope are __________.
    (A) 3
    (B) 4
    (C) 5
    (D) 6
  9. According to Big Bang Theory, the Universe began about __________ billion years ago.
    (A) 10 – 20
    (B) 20 – 30
    (C) 30 – 40
    (D) 40 – 50
  10. Biosensor is used to measure?
    (A) Blood glucose level
    (B) The body pH value
    (C) Amount of hemoglobin
    (D) Salinity in Urine

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZZES
41. B
42. C
43. B
44. D
45. D
46. D
47. C
48. C
49. A
50. A

  1. Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is?
    (A) E = mc2
    (B) E = cm2
    (C) M = ec2
    (D) M = ce2
  2. The SI unit of electric current is?
    (A) Coloumb
    (B) Ampere
    (C) Volt
    (D) Watt
  3. The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?
    (A) Oxygen
    (B) Carbon
    (C) Hydrogen
    (D) Nitrogen
  4. What is Dry Ice?
    (A) Solid Oxygen
    (B) Solid Carbon Dioxide
    (C) Solid Hydrogen
    (D) Solid Nitrogen
  5. What are the primary colours?
    (A) White, Black, Blue
    (B) Red, Yellow, Blue
    (C) Red, Orange, Blue
    (D) Red, Green, Blue
  6. Digestion of food is completed in the
    (A) small intestine
    (B) large intestine
    (C) stomach
    (D) Liver
  7. Carrot is good source of Vitamin?
    (A) A
    (B) B complex
    (C) C
    (D) D
  8. For proper formation of teeth, __________ is essential.
    (A) iodine
    (B) copper
    (C) fluorine
    (D) iron
  9. Deficiency of __________ causes loss of appetite and poor growth.
    (A) zinc
    (B) iodine
    (C) copper
    (D) iron
  10. Meteorology is the study of?
    (A) seasons
    (B) atmosphere
    (C) air and sounds
    (D) winds and clouds

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQS
51. A
52. B
53. D
54. B
55. D
56. A
57. A
58. C
59. A
60. B

  1. The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is
    (A) 0.039%
    (B) 3.9%
    (C) 13%
    (D) 30%
  2. Diamond is an allotropic form of
    (A) Carbon
    (B) Hydrogen
    (C) Nitrogen
    (D) Silicon
  3. The SI unit of Heat is
    (A) Watt
    (B) Volt
    (C) Joule
    (D) Newton
  4. The good sources of Vitamin-A are
    (A) green leafy vegetables
    (B) seeds
    (C) fresh vegetables and fruits
    (D) sea foods
  5. The good sources of Vitamin-B Complex are
    (A) green leafy vegetables
    (B) seeds
    (C) fresh vegetables and fruits
    (D) sea foods
  6. The good sources of Vitamin-C are
    (A) green leafy vegetables
    (B) seeds
    (C) fresh vegetables and fruits
    (D) sea foods
  7. The good sources of iodine are
    (A) green leafy vegetables
    (B) seeds
    (C) fresh vegetables and fruits
    (D) sea foods
  8. The gas, commonly known as “laughing gas”, is
    (A) Cabon Dioxide
    (B) Sulfur Dioxide
    (C) Nitrous Oxide
    (D) Sodium Oxide
  9. The source of oxygen in photosynthesis is
    (A) water
    (B) salts
    (C) minerals
    (D) glucose
  10. The instrument used to measure wind speed is
    (A) Anemometer
    (B) Barometer
    (C) Hydrometer
    (D) Hygrometer

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
61. A
62. A
63. C
64. A
65. B
66. C
67. D
68. C
69. A
70. A

  1. The natural fats and oils are composed of
    (A) Carbon, Hydrogen and Oxygen
    (B) Carbon, Hydrogen and Nitrogen
    (C) Carbon, Oxygen and Nitrogen
    (D) Hydrogen, Oxygen and Nitrogen
  2. The energy value of food is measured in
    (A) Joule
    (B) Calories
    (C) Tesla
    (D) Proteins
  3. Wind energy is the __________ energy.
    (A) Potential
    (B) Transverse
    (C) Kinetic
    (D) Mechanical
  4. Who is considered the founder of meteorology?
    (A) Aristotle
    (B) Plato
    (C) Einstein
    (D) Newton
  5. Water covers __________ of the Earth’s surface.
    (A) 60%
    (B) 65%
    (C) 70%
    (D) 75%
  6. In general, wind speed of 105–137 caused
    (A) minor or no damage
    (B) considerable damage
    (C) severe damage
    (D) extreme damage
  7. Acid rain is mainly caused by emissions of __________ in the atmosphere.
    (A) Sulfur Dioxide and Potassium Nitrate
    (B) Sulfur and Charcoal
    (C) Nitrogen Oxide and Potassium Nitrate
    (D) Sulfur Dioxide and Nitrogen Oxide
  8. About 50% of the Earth’s crust, including the waters on the Earth and atmosphere, is
    (A) Oxygen
    (B) Cabon Dioxide
    (C) Silicon
    (D) Clay
  9. The fourth state of matter is
    (A) Water
    (B) Salts
    (C) Vapours
    (D) Plasma
  10. The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called
    (A) Anemometer
    (B) Battery
    (C) Galvanometer
    (D) Rectifier

ANSWERS: SCIENCE QUIZZES
71. A
72. B
73. C
74. A
75. C
76. A
77. D
78. A
79. D
80. D

  1. In night, when photosynthesis is stopped, plants
    (A) take in Carbon Dioxide
    (B) take in Oxygen
    (C) give off Carbon Dioxide
    (D) give off Oxygen
  2. During photosynthesis, plants
    (A) take in Carbon Dioxide
    (B) take in Oxygen
    (C) give off Carbon Dioxide
    (D) give off Oxygen
  3. __________ are called the powerhouses of the cell.
    (A) Mitochondria
    (B) Vesicles
    (C) Lungs
    (D) Liver
  4. Mitochondria contain their own supply of
    (A) DNA
    (B) Amino acids
    (C) Vitamins
    (D) Oxygen
  5. The first chemical explosive, Gunpowder, is a mixture of
    (A) Sulfur, Charcoal and Nitrogen Oxide
    (B) Sulfur, Charcoal, and Potassium Nitrate
    (C) Sulfur and Charcoal
    (D) Charcoal and Potassium Nitrate
  6. The number of oscillations per second is called the
    (A) hertz
    (B) waves
    (C) pitch
    (D) frequency
  7. Sound waves from a loudspeaker are caused by
    (A) frequency
    (B) vibrations
    (C) pitch
    (D) amplitude
  8. The guitar has __________ strings.
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7
  9. The device used to measure movements of the heart is
    (A) Cardiograph
    (B) Seismograph
    (C) Hydrometer
    (D) Hygrometer
  10. The unit used to measure ‘Pressure’ is
    (A) pascal
    (B) newton
    (C) watt
    (D) tesla

ANSWERS: SCIENCE MCQS
81. C
82. D
83. A
84. A
85. B
86. D
87. B
88. C
89. A
90. A

  1. There are __________ methods of heat transfer.
    (A) 3
    (B) 4
    (C) 5
    (D) 6
  2. Which from the following is NOT a method of heat transfer?
    (A) Conduction
    (B) Convection
    (C) Radiation
    (D) All are methods of heat transfer
  3. If we heat one end of metallic rod, the other end gets hot. The method of heat transfer is
    (A) Conduction
    (B) Convection
    (C) Radiation
    (D) None of these
  4. A person seated in front of a fire receives heat by
    (A) Conduction
    (B) Convection
    (C) Radiation
    (D) None of these
  5. The unit used to measure ‘magnetic flux’ is
    (A) pascal
    (B) farad
    (C) weber
    (D) henry
  6. Battery was invented by
    (A) Volta
    (B) Hero
    (C) Fermi
    (D) Maiman
  7. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen. The second most abundant element in the earth’s crust is
    (A) Hydrogen
    (B) Nitrogen
    (C) Brass
    (D) Silicon
  8. The nearest planet to the Sun is
    (A) Mercury
    (B) Venus
    (C) Mars
    (D) Jupiter
  9. Bronze is an alloy of
    (A) Iron, Carbon
    (B) Copper, Tin
    (C) Nickel, Zinc
    (D) Mercury, Lead
  10. Molecules with identical molecular formulae but with different structural formulae are called
    (A) Isotopes
    (B) Isomers
    (C) Electrode
    (D) Compound

ANSWERS: GENERAL SCIENCE QUIZ
91. A
92. D
93. A
94. C
95. C
96. A
97. D
98. A
99. B
100. B

  1. One way of transfer of heat energy is ‘convection’ which occurs in
    (A) Liquids only
    (B) Gasses only
    (C) Liquids and gasses
    (D) Liquids, gasses and solids
  2. Which from the following is incompressible
    (A) Solids
    (B) Liquids
    (C) Gasses
    (D) All are compressible
  3. The key factor in determining the weather is the quantity of ________ in the atmosphere.
    (A) Water vapour
    (B) Oxygen
    (C) Carbondioxide
    (D) Hydrogen
  4. The entropy of the universe is
    (A) Increasing
    (B) Decreasing
    (C) Constant
    (D) None of these
  5. Which from the following methods of heat transfer can take place in a vaccum?
    (A) Canduction
    (B) Convection
    (C) Radiation
    (D) All of the above
  6. Neutrons were discovered by
    (A) Einstein
    (B) James Chadwick
    (C) F.W. Aston
    (D) Rutherford
  7. Mass Spectrograph was invented by
    (A) Einstein
    (B) James Chadwick
    (C) F.W. Aston
    (D) Rutherford
  8. Nucleus was discovered by
    (A) Einstein
    (B) James Chadwick
    (C) F.W. Aston
    (D) Rutherford
  9. Which is the process of science?
    (A) Observation > Experiments > Hypothesis
    (B) Hypothesis > Observations > Experiments
    (C) Observation > Hypothesis > Experiments
    (D) Experiments > Observations > Hypothesis
  10. Salty water can be made pure by the method of
    (A) filtration
    (B) evaporation
    (C) chromatography
    (D) distillation

ANSWERS: GENERAL SCIENCE QUIZZES
101. C
102. B
103. A
104. A
105. C
106. B
107. C
108. D
109. C
110. D

  1. The unit of efficiency is
    (A) Volt
    (B) Watt
    (C) Joules
    (D) None of these
  2. Which from the following is NOT a stored energy?
    (A) Thermal
    (B) Gravitational
    (C) Elastic potential energy
    (D) Chemical
  3. Energy can be converted from one form to another, but all energy ends up as
    (A) Kinetic energy
    (B) Potential energy
    (C) Heat energy
    (D) Chemical energy
  4. A battery converts ________ into electrical energy.
    (A) Potential energy
    (B) Chemical energy
    (C) Nuclear energy
    (D) Mechanical energy
  5. Which from the following is NOT a renewable energy resource?
    (A) Geothermal
    (B) Biomass
    (C) Solar
    (D) Nuclear
  6. Which from the following is NOT a non-renewable energy resource?
    (A) Coal
    (B) Natural gas
    (C) Nuclear
    (D) Geothermal
  7. Current is the flow of
    (A) Electrons
    (B) Protons
    (C) Neutrons
    (D) Voltage
  8. The unit of current is
    (A) Volt
    (B) Ampere
    (C) Ohm
    (D) Watt
  9. To prevent electric shocks, a/an ________ is placed in the circuit.
    (A) Ammeter
    (B) Voltmeter
    (C) Fuse
    (D) Diode
  10. Electrons were discovered by
    (A) James Chadwick
    (B) J.J. Thomson
    (C) F.W. Aston
    (D) Rutherford

ANSWERS: GENERAL SCIENCE MCQS
111. D
112. A
113. C
114. B
115. D
116. D
117. A
118. B
119. C
120. B

  1. When molten rock cools and solidifies, the ________ are formed.
    (A) igneous rocks
    (B) satimantary rocks
    (C) metamorphet rocks
    (D) none of these
  2. Molten rock below the surface of the Earth is called?
    (A) Lava
    (B) Magma
    (C) Crystals
    (D) Granite
  3. Molten rock above the surface of the Earth is called?
    (A) Lava
    (B) Magma
    (C) Crystals
    (D) Granite
  4. The metal which is liquid at room temperature is?
    (A) Zinc
    (B) Nickol
    (C) Lead
    (D) Mercury
  5. Between the melting point and boiling point of a substance, the substance is a?
    (A) Solid
    (B) Liquid
    (C) Gas
    (D) Crystal
  6. The boiling point of alcohol is
    (A) 78 °C
    (B) 86 °C
    (C) 94 °C
    (D) 100 °C
  7. The visible cloud of dust and gas in space is called?
    (A) White Dwarf
    (B) Supernova
    (C) Nebula
    (D) Galaxy
  8. The average salinity of the Earth’s oceans in 1 kilogram of sea water is about ________ grams of salt.
    (A) 90
    (B) 25
    (C) 30
    (D) 35
  9. The most abundant substance that constitutes the mass of the Earth is?
    (A) Iron
    (B) Oxygen
    (C) Nitrogen
    (D) Silicon
  10. The Earth’s atmosphere is divided into ________ main layers.
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7

ANSWERS: DAILY SCIENCE QUIZ
121. A
122. B
123. A
124. D
125. B
126. A
127. C
128. D
129. A
130. B

  1. Rocks which are formed by high temperature and pressure on existing rocks over a period of time are called ________ rocks.
    (A) igneous
    (B) metamorphic
    (C) sedimentary
    (D) crystal
  2. Marble and slate are examples of
    (A) igneous rocks
    (B) metamorphic rocks
    (C) sedimentary rocks
    (D) crystals
  3. Sandstone and limestone are examples of
    (A) igneous rocks
    (B) metamorphic rocks
    (C) sedimentary rocks
    (D) crystals
  4. Absolute zero, which is the lower limit of the thermodynamic temperature scale, is equivalent to ________ on the Celsius scale.
    (A) 273 °C
    (B) 0 °C
    (C) 100 °C
    (D) 973 °C
  5. The diameter of the Earth’s equator is larger than the pole-to-pole diameter by
    (A) 40 km
    (B) 43 km
    (C) 46 km
    (D) 49 km
  6. The Tectonic Plates of the Earth lies in
    (A) Inner Core
    (B) Outer Core
    (C) Lithosphere
    (D) Asthenosphere
  7. There are ________ major tectonic plates.
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7
  8. The fresh water on the Earth is ________ of the total water.
    (A) 2.5%
    (B) 5%
    (C) 7.5%
    (D) 10%
  9. The Ozone Layer lies in the
    (A) troposphere
    (B) stratosphere
    (C) mesosphere
    (D) thermosphere
  10. The Earth’s atmosphere is divided into ________ layers.
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7

ANSWERS: DAILY SCIENCE QUIZZES
131. B
132. B
133. C
134. A
135. B
136. C
137. D
138. A
139. B
140. B

  1. Which type of rock may contain fossils?
    (A) Igneous
    (B) Metamorphic
    (C) Sedimentary
    (D) Crystals
  2. The mass is highly concentrated form of
    (A) Weight
    (B) Energy
    (C) Force
    (D) Momentum
  3. The whole Earth can be covered by ________ geo-stationary satellites.
    (A) 3
    (B) 4
    (C) 5
    (D) 6
  4. The ozone layer is at height of ________ kilometers from the surface of the Earth.
    (A) 10 to 20
    (B) 20 to 30
    (C) 30 to 40
    (D) 40 to 50
  5. The ozone layer was discovered by
    (A) F.W. Aston and J.J Thomson
    (B) Albert Einstein
    (C) Rutherford
    (D) Charles Fabry and Henri Buisson
  6. The interior structure of the Earth is divided into ________ layers.
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7
  7. We live on the Earth’s
    (A) Inner core
    (B) Outer core
    (C) Crust
    (D) Mantle
  8. The thickest layer of the Earth is
    (A) Crust
    (B) Inner core
    (C) Outer core
    (D) Mantle
  9. The outermost layer of the Earth is
    (A) Crust
    (B) Inner mantle
    (C) Outer mantle
    (D) Core
  10. The Earth’s crust ranges from ________ km in depth.
    (A) 0 – 5
    (B) 5 – 10
    (C) 5 – 70
    (D) 10 – 70

ANSWERS: DAILY SCIENCE MCQS
141. C
142. B
143. A
144. B
145. D
146. B
147. C
148. D
149. A
150. C

  1. The Earth’s internal heat mainly comes from
    (A) Liquid hydrogen
    (B) Chemical reactions
    (C) Radioactive decay
    (D) Molecular kinetic energy
  2. There are different reasons on the Earth because of
    (A) Rotation of the Earth
    (B) Revolution of the Earth
    (C) The Earth’s axis is tilted
    (D) The Earth’s distance from the Sun
  3. On average, Air contains ________ % of water vapours.
    (A) 1
    (B) 3
    (C) 5
    (D) 7
  4. Earth’s troposphere extends from the Earth’s surface to an average height of about ________ km.
    (A) 10
    (B) 12
    (C) 15
    (D) 17
  5. The science of lightning is called
    (A) Aerology
    (B) Meteorology
    (C) Electeorology
    (D) Fulminology
  6. Ships use ________ to find the depth of the ocean beneath them.
    (A) pitches
    (B) echoes
    (C) frequencies
    (D) none of these
  7. Molecules with identical molecular formulae but with different structural formulae are called
    (A) Isomers
    (B) Isotopes
    (C) Atomic number
    (D) Mass number
  8. The anode is the electrode connected to the ________ terminal of a battery.
    (A) positive
    (B) negative
    (C) neutral
    (D) free
  9. The unit used to measure humidity is
    (A) Barometer
    (B) Hydrometer
    (C) Hygrometer
    (D) Galvanometer
  10. Laser was invented by
    (A) Volta
    (B) Sturgeon
    (C) Hero
    (D) Maiman

ANSWERS: BASIC SCIENCE QUIZ
151. C
152. C
153. A
154. B
155. D
156. B
157. A
158. A
159. C
160. D

  1. The vernier calipers is used to measure
    (A) Length
    (B) Time
    (C) Temperature
    (D) Viscosity
  2. Atomic clock is used to measure ______ intervals of time.
    (A) Very short
    (B) Short
    (C) Very long
    (D) Long
  3. 1 tonne = ________ kg
    (A) 100
    (B) 400
    (C) 1000
    (D) 4000
  4. An instrument used to measure atmospheric pressure is
    (A) Ammeter
    (B) Manometer
    (C) Galvanometer
    (D) Barometer
  5. An instrument used to measure gas pressure is
    (A) Ammeter
    (B) Manometer
    (C) Galvanometer
    (D) Barometer
  6. Which electromagnetic wave has the longest wavelength?
    (A) Gamma rays
    (B) X-rays
    (C) Microwaves
    (D) Radio waves
  7. Which electromagnetic wave has the shortest wavelength?
    (A) Gamma rays
    (B) X-rays
    (C) Microwaves
    (D) Radio waves
  8. All electromagnetic waves have the same
    (A) Frequency
    (B) Amplitude
    (C) Wavelength in vacuum
    (D) Speed in vacuum
  9. The reflection of sound is called
    (A) Frequency
    (B) Vibration
    (C) Echo
    (D) Wave
  10. An instrument used to measure electric current is called
    (A) Ammeter
    (B) Barometer
    (C) Galvanometer
    (D) Manometer

ANSWERS:BASIC SCIENCE QUIZZES
161. A
162. A
163. C
164. D
165. B
166. D
167. A
168. D
169. C
170. A

  1. The SI unit of thermodynamic temperature is
    (A) Celsius
    (B) Fahrenheit
    (C) Kelvin
    (D) None of these
  2. The shortest distance between crest to crest is called
    (A) phase
    (B) thoughs
    (C) amplitude
    (D) wavelength
  3. The speed of sound is fastest in
    (A) Solids
    (B) Liquids
    (C) Gasses
    (D) Vaccum
  4. The speed of sound is slowest in
    (A) Solids
    (B) Liquids
    (C) Gasses
    (D) Vaccum
  5. Radioactivity was discovered by
    (A) Henri Becquerel
    (B) Pierre Curie
    (C) Marie Curie
    (D) Rutherford
  6. Which from the following has the greatest ionising power?
    (A) Alpha particles
    (B) Beta particles
    (C) Gamma rays
    (D) All three has same ionising power
  7. Which from the following has the greatest penetrating power?
    (A) Alpha particles
    (B) Beta particles
    (C) Gamma rays
    (D) All three have same penetrating power
  8. Which from the following has the greatest speed?
    (A) Alpha
    (B) Beta
    (C) Gamma
    (D) None of these
  9. At night
    (A) The land cools faster than the water in the sea
    (B) The water in the sea cools faster than the land
    (C) The land and the water in the sea cools together
    (D) None of these
  10. The chemical name of chalk is
    (A) Sodium nitrate
    (B) Zinc sulfate
    (C) Sulphuric acid
    (D) Calcium carbonate

ANSWERS: BASIC SCIENCE MCQS
171. C
172. D
173. A
174. C
175. A
176. A
177. C
178. C
179. A
180. D

  1. The branch of science which study the interaction between matter and radiant energy is called
    (A) Thermochemistry
    (B) Polymer chemistry
    (C) Spectroscopy
    (D) Electrochemistry
  2. The horizontal rows of the periodic table are called
    (A) Groups
    (B) Periods
    (C) Sets
    (D) Matrices
  3. The vertical columns of the periodic table are called
    (A) Groups
    (B) Periods
    (C) Sets
    (D) Matrices
  4. Which metallic element is liquid at room temperature?
    (A) Zinc
    (B) Nickel
    (C) Lead
    (D) Mercury
  5. Which non-metallic element is liquid at room temperature?
    (A) Bromine
    (B) Flourine
    (C) Chlorine
    (D) Phosphorous
  6. Battery charger converts electrical energy into ______ energy.
    (A) Kinetic
    (B) Potential
    (C) Chemical
    (D) Nuclear
  7. A loudspeaker changes ______ energy into sound energy.
    (A) Chemical
    (B) Electrical
    (C) Light
    (D) Kinetic
  8. The strongest part(s) of a magnet is/are
    (A) North pole
    (B) South pole
    (C) North and south pole
    (D) Median of north and south pole
  9. Electromagnetic induction was discovered by
    (A) Carnot
    (B) Volta
    (C) Faraday
    (D) Bessel
  10. Battery was invented by
    (A) Carnot
    (B) Volta
    (C) Faraday
    (D) Bessel

ANSWERS: MCQS OF EVERYDAY SCIENCE
181. C
182. B
183. A
184. D
185. A
186. C
187. B
188. C
189. C
190. B

  1. The most abundant form of matter in the universe is
    (A) Solid
    (B) Liquid
    (C) Gas
    (D) Plasma
  2. When gas is ionized, ________ forms.
    (A) Molecule
    (B) Element
    (C) Plasma
    (D) Current
  3. Wind is caused by
    (A) Difference in atmospheric pressure
    (B) Difference in atmospheric temperature
    (C) Rotation of the Earth
    (D) Revolution of the Earth
  4. Wind speed is measured by
    (A) Anemometer
    (B) Barometer
    (C) Ceilometer
    (D) Galvanometer
  5. The fact that universe is expanding was discovered by
    (A) Hahn
    (B) Hubble
    (C) Rontgen
    (D) Rutherford
  6. X-rays were discovered by
    (A) Hahn
    (B) Hubble
    (C) Rontgen
    (D) Rutherford
  7. The Nobel prize in physics for the discovery of the law of photoelectric effect was awarded to
    (A) Newton
    (B) Einstein
    (C) Rontgen
    (D) Rutherford
  8. The symbol of gold is
    (A) Au
    (B) Ag
    (C) Fe
    (D) Sg
  9. Plaster of Paris is produced by heating
    (A) Graphite
    (B) Gypsum
    (C) Zinc
    (D) Lead
  10. Which from the following is NOT true about Helium gas?
    (A) Colourless
    (B) Odorless
    (C) Tasteless
    (D) Toxic

ANSWERS: MCQS OF SCIENCE
191. D
192. C
193. A
194. A
195. B
196. C
197. B
198. A
199. B
200. D

  1. Which is the largest excretory organ of the body
    (A) lungs
    (B) skin
    (C) liver
    (D) none of these
  2. The brain is enclosed in a bony case called
    (A) diaphragam
    (B) vertebral column
    (C) cranium
    (D) vertebrae
  3. Which is the bone that is present in forelimb
    (A) radius
    (B) femur
    (C) ribs
    (D) sternum
  4. Which one is herbivore
    (A) cat
    (B) dog
    (C) cow
    (D) lion
  5. Which structure helps in transport of water in plants
    (A) phloem
    (B) leaf
    (C) bark
    (D) xylem
  6. The organisms that can make their own food are called
    (A) producers
    (B) consumers
    (C) secondary consumers
    (D) decomposers
  7. Bacteria are
    (A) eukaryotes
    (B) prokaryotes
    (C) non-living
    (D) none of these
  8. Bile juice is secreted by
    (A) pancreas
    (B) stomach
    (C) intestine
    (D) gall bladder
  9. Which part of the blood cells provide immunity
    (A) RBC
    (B) WBC
    (C) platelet
    (D) blood plasma
  10. Which structure prevent water loss in plants
    (A) cuticle
    (B) bark
    (C) mesophyll
    (D) leaf

ANSWERS: MCQS OF GENERAL SCIENCE
201. B
202. C
203. A
204. C
205. D
206. A
207. B
208. D
209. B
210. A

  1. DNA structure was first described by
    (A) Pasteur
    (B) Robert Koch
    (C) Robert Koch
    (D) Carlous Linnaues
  2. Pollination is best defined as
    (A) germination of pollen grains
    (B) transfer of pollen from anther to stigma
    (C) formation of pollen grains
    (D) none of these
  3. Movement of cell against concentration gradient is called
    (A) active transport
    (B) osmosis
    (C) diffusion
    (D) both b and c
  4. One of the following is not a function of bones
    (A) support
    (B) production of blood cells
    (C) protein synthesis
    (D) muscle attachment
  5. Plants absorb most part of water needed by them through their
    (A) stem
    (B) root hairs
    (C) leaf
    (D) bark
  6. Highly intelligent mammals are
    (A) rat
    (B) bat
    (C) dolphin
    (D) elephant
  7. Process of cell division take place by
    (A) mitosis
    (B) fertilization
    (C) reproduction
    (D) none of these
  8. Prokaryotic cell lack
    (A) nucleolus
    (B) nuclear membrane
    (C) both a and b
    (D) none of these
  9. Pulses are a good source of
    (A) proteins
    (B) carbohydrates
    (C) vitamins
    (D) minerals
  10. Plants that grow in dry habitat are called
    (A) hydrophytes
    (B) xerophytes
    (C) shrubs
    (D) herbs

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
211. C
212. B
213. A
214. C
215. B
216. C
217. A
218. C
219. A
220. B

  1. Oxygen released in the process of photosynthesis comes from
    (A) water
    (B) oxygen
    (C) carbon dioxide
    (D) nitrogen dioxide
  2. Phloem tissue is found in
    (A) liver
    (B) placenta
    (C) plants
    (D) none of these
  3. Plant bends towards the source of light on account of the movement known as
    (A) geotropism
    (B) hydrotropism
    (C) chemotropism
    (D) phototropism
  4. Animal lacks
    (A) starch
    (B) cellulose
    (C) protein
    (D) lipids
  5. On which of the following plants did Gregor Mendal perform his classical experiment
    (A) corn
    (B) mustard
    (C) pea
    (D) sunflower
  6. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is
    (A) carnivores
    (B) herbivores
    (C) plants
    (D) animals
  7. Breeding and management of bees is known
    (A) agriculture
    (B) sericulture
    (C) horticulture
    (D) apiculture
  8. Study of fossils is called
    (A) psychology
    (B) paleontology
    (C) biodiversity
    (D) haematology
  9. Which is an example of fungi
    (A) paramecium
    (B) euglena
    (C) penicillium
    (D) octopus
  10. The scientific name of human is
    (A) Homo sapiens
    (B) Homo habiscus
    (C) Oriza sativa
    (D) none of these

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
221. A
222. C
223. D
224. B
225. C
226. C
227. D
228. B
229. C
230. A

  1. Thread like structures in fungi are called
    (A) mycelium
    (B) hyphae
    (C) sporangium
    (D) spores
  2. The smallest bacteria on earth is
    (A) mycoplasma
    (B) E.coli
    (C) salmonella
    (D) clostridium
  3. Vaccine for rabies was developed by
    (A) Robert Koch
    (B) Robert Brown
    (C) Pasteur
    (D) none of these
  4. Malaria is caused by
    (A) mosquito
    (B) plasmodium
    (C) virus
    (D) bacteria
  5. Hepatitis is inflammation of
    (A) stomach
    (B) kidney
    (C) lungs
    (D) liver
  6. Penicillin is obtained from
    (A) soil
    (B) bacteria
    (C) fungi
    (D) virus
  7. Which one is endoparasite?
    (A) lice
    (B) ticks
    (C) virus
    (D) tape worm
  8. Fructose is
    (A) pentose sugar
    (B) hexose sugar
    (C) heptose sugar
    (D) none of these
  9. Peptide bond is a
    (A) C-N link
    (B) N-H link
    (C) C-O link
    (D) N-O link
  10. Which statement is correct about enzymes?
    (A) protein in nature
    (B) speed up reaction
    (C) denature at high temperature
    (D) all of these

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
231. B
232. A
233. C
234. B
235. D
236. C
237. D
238. A
239. B
240. D

  1. Which is called power house of the cell
    (A) golgi complex
    (B) mitochondria
    (C) nucleus
    (D) endoplasmic reticulum
  2. The structure that is absent in animal cell
    (A) cell wall
    (B) nulcleus
    (C) centriole
    (D) mitochondria
  3. The non-protein part of enzyme is called
    (A) co-enzyme
    (B) activator
    (C) cofactor
    (D) substrate
  4. Nucleic acid were first isolated by
    (A) Erwin Chargaff
    (B) Friedrich Miescher
    (C) Rosalind Franklin
    (D) none of these
  5. One of the following is not pyrimidine
    (A) thymine
    (B) cytosine
    (C) guanine
    (D) uracil
  6. Fructose is
    (A) milk sugar
    (B) cereal sugar
    (C) aldo sugar
    (D) keto sugar
  7. Group of tissues doing a particular job
    (A) organ
    (B) system
    (C) organelle
    (D) individual
  8. Members of the same species living in the same place at the same time make
    (A) population
    (B) ecosystem
    (C) community
    (D) trophic level
  9. Which one is a leukocyte
    (A) red blood cell
    (B) plasma cell
    (C) monocyte
    (D) all of these
  10. Which one of the following contain deoxygenated blood
    (A) pulmonary artery
    (B) hepatic artery
    (C) left atrium
    (D) none of these

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
241. B
242. A
243. C
244. B
245. C
246. D
247. A
248. C
249. C
250. A

  1. In most plants the food is transported in the form of
    (A) fructose
    (B) sucrose
    (C) starch
    (D) glucose
  2. How many molecules of carbon dioxide are formed in one Kreb’s cycle
    (A) 2
    (B) 4
    (C) 6
    (D) 1
  3. Which enzyme digest carbohydrates
    (A) lipase
    (B) proteases
    (C) amylases
    (D) none of these
  4. The pancreas produce digestive enzymes and release in the
    (A) stomach
    (B) esophagus
    (C) large intestine
    (D) small intestine
  5. Detail study of internal organs at level of tissue with the help of microscope is called
    (A) histology
    (B) anatomy
    (C) physiology
    (D) embryology
  6. The exchange of chromosal segments i.e.crossing over occurs during
    (A) first meiotic division
    (B) mitotic division
    (C) second meiotic division
    (D) none of these
  7. Many bacteria in our digestive system synthesize vitamins for example vitamin
    (A) B1
    (B) B2
    (C) B12
    (D) B6
  8. It is very serious disease of brain which is caused by fungi
    (A) ring worm
    (B) meningitis
    (C) hepatitis
    (D) none of these
  9. They are widespread as protective coatings on fruits and leaves
    (A) cholesterol
    (B) waxes
    (C) chitin
    (D) all of these
  10. Which from the following are present in the underground parts of the plants and stored food
    (A) leucoplast
    (B) chromoplast
    (C) chloroplast
    (D) stem

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
251. B
252. C
253. C
254. D
255. A
256. A
257. C
258. B
259. B
260. A

  1. The simplest amino acid is
    (A) alanine
    (B) glycine
    (C) valine
    (D) phenylalanine
  2. Accumulation of lipid molecules in brain cells lead to
    (A) paralysis
    (B) oedema
    (C) mental retardation
    (D) all of these
  3. The life and activities of a cell is controlled by
    (A) cytoplasm
    (B) nucleus
    (C) vacuole
    (D) mitochondria
  4. Flagella are composed of
    (A) micro tubules
    (B) micro filaments
    (C) intermediate filaments
    (D) glycoproteins
  5. Tobacco mosaic virus was crystallized by
    (A) Pasteur
    (B) Chamberland
    (C) Stanely
    (D) Ivanowski
  6. Non-enveloped naked viruses are known as
    (A) prions
    (B) bacteriophages
    (C) oncoviruses
    (D) virions
  7. Gram +ve bacteria on treatment with crystal violet dye give colour
    (A) red
    (B) green
    (C) purple
    (D) pink
  8. Malarial parasite is injected into man as
    (A) sporozoites
    (B) merozoites
    (C) zygote
    (D) none of these
  9. The terms procariotique and eucariotique were proposed by
    (A) Whittaker
    (B) Chatton
    (C) Haeckel
    (D) Margulis and Schwartz
  10. In many which phylum the body of an organisms is usually divided in there regions called head, thorax and abdomen
    (A) echinodermata
    (B) mollusca
    (C) nematoda
    (D) arthropoda

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
261. B
262. C
263. B
264. A
265. C
266. D
267. C
268. A
269. B
270. D

  1. The most common type of asexual reproduction in the fungi is
    (A) fragmentation
    (B) spore production
    (C) budding
    (D) binary fission
  2. Outside the thallus of Marchantia there are special structures called
    (A) stem tuber
    (B) rhizoids
    (C) sporangium
    (D) none of these
  3. The vascular plants are termed as
    (A) tracheophytes
    (B) bryophytes
    (C) pteridophytes
    (D) all of these
  4. In human beings influenza is caused by
    (A) bacteria
    (B) protist
    (C) virus
    (D) fungi
  5. Snails belong to
    (A) gastropods
    (B) bivalves
    (C) arthropods
    (D) platyhelminthes
  6. Amoeba moves in water with the help of locomotory organs called
    (A) tube feet
    (B) cilia
    (C) pseudopodia
    (D) flagella
  7. Liver fluke is parasite in the liver of
    (A) cattle
    (B) sheep
    (C) goat
    (D) all of these
  8. In all coelentrates endoderm give rise to
    (A) nervous system
    (B) digestive system
    (C) reproductive system
    (D) circulatory system
  9. Higher vascular plants are also called
    (A) flowering plants
    (B) seed plants
    (C) ferns
    (D) none of these
  10. The plants which produce embryo but lack vascular tissues and seeds are placed in
    (A) bryophytes
    (B) pteridophytes
    (C) tracheophytes
    (D) all of these

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
271. B
272. B
273. A
274. C
275. A
276. C
277. D
278. B
279. B
280. A

  1. Which bone is called beauty bone in women
    (A) sternum
    (B) clavicle
    (C) maxilla
    (D) radius
  2. Detachment of myosin head and actin in rigor mortis occurs due to
    (A) stored ATP in body
    (B) hypercalcemia
    (C) autolysis in body
    (D) hyperactivity of mitochondria
  3. Release of the ovum from ovary is called
    (A) fertilization
    (B) ovulation
    (C) implantation
    (D) none of these
  4. The foetus is protected from the mechanical damage by the
    (A) cervix
    (B) vagina
    (C) uterus
    (D) amniotic fluid
  5. Rich source of energy in seimen is
    (A) glucose
    (B) fructose
    (C) lactose
    (D) sacrose
  6. Sickle cell anemia was discovered by
    (A) Vernon Ingram
    (B) Sanger
    (C) Miescher
    (D) none of these
  7. Earthworm lives in
    (A) sea water
    (B) moist soil
    (C) fresh water
    (D) none of these
  8. Kangaroo has an abdominal pouch known as
    (A) placenta
    (B) guttural pouch
    (C) marsupial
    (D) all of these
  9. The utilization of the products of digestion is called
    (A) ingestion
    (B) absorption
    (C) assimilation
    (D) both a and b
  10. Parabronchi are present in
    (A) cockroach
    (B) frog
    (C) fish
    (D) birds

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
281. B
282. C
283. B
284. D
285. A
286. A
287. B
288. C
289. C
290. D

  1. The respiratory problem most common in smokers is
    (A) tuberculosis
    (B) emphysema
    (C) asthma
    (D) cancer
  2. Water potential of pure water is
    (A) zero
    (B) one
    (C) negative
    (D) two
  3. Bean shaped cells in plants are
    (A) mesophyll cells
    (B) xylem cells
    (C) phloem cells
    (D) guard cells
  4. The normal pH of human blood is
    (A) 6.4
    (B) 7.0
    (C) 7.4
    (D) 7.5
  5. Shrinkage of protoplast due to exosmosis of water is
    (A) imbibition
    (B) plasmolysis
    (C) deplasmolysis
    (D) adhesion
  6. Artherosclerosis is a major condition leading to
    (A) heart attack
    (B) hypertension
    (C) stroke
    (D) tumor
  7. Villi and microvilli increase
    (A) digestion
    (B) assimilation
    (C) absorption
    (D) ingestion
  8. Splitting of glucose relates to
    (A) respiration
    (B) photorespiration
    (C) glycolysis
    (D) pyruvic acid
  9. Reptiles hibernate during
    (A) summer
    (B) winter
    (C) spring
    (D) autumn
  10. Which of the following plants are called arthrophytes?
    (A) sphenopsids
    (B) lycopsids
    (C) psilopsids
    (D) pteropsids

ANSWERS: SCIENCE QUIZ
291. B
292. A
293. D
294. C
295. B
296. A
297. C
298. C
299. B
300. A

Download PDF: Click Here

LIKE | COMMENT | SHARE | SUBSCRIBE

PLEASE SUBSCRIBE OUR YOUTUBE CHANNELS
Unique Vision Academy Click Here To Subscribe 
Skilling Foundation Click Here To Subscribe 
WordPress Tutorials Click Here To Subscribe 
LIKE OUR FACEBOOK PAPES & FOLLOW ON TWITTER
Unique Vision Academy Click Here To Like Our Page
Skilling Foundation Click Here To Like Our Page
Stamflay Solutions Click Here To Like Our Page
Skilling Foundation Click Here To Follow Us On Twitter
CONTACT US
Call/Whatsapp +92-300-6411947
Email us at one4zawar@gmail.com
Email us at info@skilling.pk
To Join Whatsapp Group Send Your Name and Number at +92-300-6411947
To Get Free Latest Educational News on Your Mobile Type Follow Skillingpk send to 40404

Leave a Reply