500 General Knowledge Solved mcqs pdf free download

0
70
500 General Knowledge Solved mcqs pdf free download
500 General Knowledge Solved mcqs pdf free download

500 General Knowledge Solved MCQs

PDF free Download

1. The deepest point in the world is
(A) Dead Sea
(B) South Pole
(C) Mariana Trench
(D) Sinai Peninsula

2. The Mariana Trench is in the __________ Ocean.
(A) Atlantic
(B) Arctic
(C) Antarctic
(D) Pacific

3. The depth of the Mariana Trench is __________ meters.
(A) 10,011
(B) 10,411
(C) 10,611
(D) 10,911

4. Panama (a country) connects the two continents
(A) Asia and Europe
(B) Asia and Africa
(C) South America and North America
(D) Asia and Australia

5. Turkey connects the two continents
(A) Asia and Europe
(B) Asia and Africa
(C) South America and North America
(D) Asia and Australia

6. Egypt connects the two continents
(A) Asia and Europe
(B) Asia and Africa
(C) South America and North America
(D) Asia and Australia

7. The Panama Canal in Panama is a man-made 77 km waterway that connects
(A) Atlantic Ocean and Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean and Arctic
(C) Arctic Ocean and Antarctic Ocean
(D) Pacific Ocean and Arctic Ocean

8. The Engadin Valley is located in
(A) Switzerland
(B) Portugal
(C) Turkey
(D) Egypt

9. The Pico Island is located in
(A) Switzerland
(B) Portugal
(C) Turkey
(D) Egypt

10. Sultan Ahmed Mosque in Istanbul is popularly known as the
(A) Green Mosque
(B) Blue Mosque
(C) Red Mosque
(D) Yellow Mosque

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
1. C
2. D
3. D
4. C
5. A
6. B
7. A
8. A
9. B
10. B

11. The Great Pyramid of Giza, the oldest of the ancient 7 wonders of the world, is located in
(A) Egypt
(B) Portugal
(C) Switzerland
(D) Turkey

12. Lake Lucerne that has complicated shape with several sharp bends and four arms is located in
(A) Egypt
(B) Portugal
(C) Switzerland
(D) Turkey

13. Which city is also called The City of 1,000 Minarets?
(A) Istanbul
(B) Cairo
(C) Makkah
(D) Islamabad

14. The South Pole of the Earth is located in
(A) Norway
(B) Antarctica
(C) Arctic Ocean
(D) Pacific Ocean

15. The North Pole of the Earth is located in
(A) Norway
(B) Antarctica
(C) Arctic Ocean
(D) Pacific Ocean

16. Which statement is true about South and North Poles of the Earth?
(A) South Pole is warmer than the North Pole
(B) North Pole is warmer than the South Pole
(C) Both poles have equal temperature
(D) Both poles lie in the Ocean

17. The Sinai Peninsula is located in
(A) Egypt
(B) Portugal
(C) Switzerland
(D) Turkey

18. Augusta Raurica, a Roman archaeological site, was a/an
(A) theater
(B) open-air theater
(C) museum
(D) open-air museum

19. Augusta Raurica is located in
(A) Egypt
(B) Portugal
(C) Switzerland
(D) Turkey

20. The Pena Palace, a UNESCO World Heritage Site, is located in
(A) Egypt
(B) Portugal
(C) Switzerland
(D) Turkey

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
11. A
12. C
13. B
14. B
15. C
16. B
17. A
18. D
19. C
20. B

21. The bridge in Istanbul, Turkey that connects Asia and Europe is called
(A) Golden Gate Bridge
(B) Akashi Kaikyo Bridge
(C) Bosphorus Bridge
(D) Royal Gorge Bridge

22. Alexandria is a city in
(A) Turkey
(B) Egypt
(C) Jordan
(D) Greece

23. About __________% of Antarctica is covered by ice.
(A) 97
(B) 98
(C) 99
(D) 100

24. Ross Island in the Ross Sea is located near
(A) Greenland
(B) Norway
(C) continent of Antarctica
(D) continent of Australia

25. The first European to reach India by sea was
(A) Christopher Columbus
(B) Marco Polo
(C) John Cabot
(D) Vasco da Gama

26. Vasco da Gama was a/an __________ explorer.
(A) British
(B) French
(C) German
(D) Portuguese

27. The World Wide Web was invented by
(A) Tim Berners-Lee
(B) Bob Kahn
(C) Steve Jobs
(D) Bill Gates

28. The birthplace of the World Wide Web was
(A) NASA
(B) Pentagon
(C) CERN
(D) Microsoft

29. The headquarter of the European Organization for Nuclear Research, called CERN, is located in
(A) Belgium
(B) Switzerland
(C) Germany
(D) England

30. The book “Emile” or “On Education” was written by
(A) Rousseau
(B) Socrates
(C) Plato
(D) Aristotle

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZZES
21. C
22. B
23. B
24. C
25. D
26. D
27. A
28. C
29. B
30. A

31. The world’s longest land border between the two countries is the border between
(A) US and Canada
(B) US and Mexico
(C) India and Pakistan
(D) South Korea and North Korea

32. The world’s largest island is
(A) Greenland
(B) Finland
(C) Indonesia
(D) United Kingdom

33. Which country is the largest archipelagic country in the world?
(A) Greenland
(B) Finland
(C) Indonesia
(D) United Kingdom

34. Indonesia is a country with around __________ islands.
(A) 10,000
(B) 11,000
(C) 12,000
(D) 13,000

35. The most dispersed country in the world is
(A) Maldives
(B) Indonesia
(C) Malaysia
(D) Philippines

36. The Maldives is spread over __________ km2.
(A) 60,000
(B) 70,000
(C) 80,000
(D) 90,000

37. Maldives, a country in Asia, is consist of around __________ islands.
(A) 1100
(B) 1152
(C) 1192
(D) 1212

38. Which country is also called the “Land of the Midnight Sun”?
(A) Japan
(B) Norway
(C) Netherlands
(D) South Africa

39. Which country is also called “Rainbow Nation”?
(A) Japan
(B) Norway
(C) Netherlands
(D) South Africa

40. “Netherlands” literally means
(A) ideal location
(B) lower countries
(C) mouth of land
(D) land of sun set

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
31. A
32. A
33. C
34. D
35. A
36. D
37. C
38. B
39. D
40. B

41. Which country contains the most volcanoes in the world?
(A) Indonesia
(B) Maldives
(C) South Africa
(D) Mexico

42. Which country is the lowest in the world?
(A) Indonesia
(B) Maldives
(C) South Africa
(D) Netherlands

43. Which country recognizes the highest number of official languages?
(A) Indonesia
(B) Maldives
(C) South Africa
(D) Mexico

44. The constitution of South Africa recognizes __________ official languages.
(A) 8
(B) 9
(C) 10
(D) 11

45. Which country is completely surrounded by South Africa?
(A) Gabon
(B) Laos
(C) Lesotho
(D) Niue

46. The Komodo dragons are found in
(A) Indonesia
(B) Maldives
(C) South Africa
(D) Egypt

47. Jeju Island, a UNESCO World Heritage Site, is located in
(A) Indonesia
(B) Egypt
(C) South Africa
(D) South Korea

48. Borobudur, a UNESCO World Heritage Site is located in
(A) Indonesia
(B) Egypt
(C) South Africa
(D) South Korea

49. The Orange River flows in
(A) Indonesia
(B) Egypt
(C) South Africa
(D) Mexico

50. The Chapultepec Castle is located in
(A) Indonesia
(B) Egypt
(C) South Africa
(D) Mexico

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZZES
41. A
42. B
43. C
44. D
45. C
46. A
47. D
48. A
49. C
50. D

51. The largest desert in the world is
(A) Antarctica
(B) Arctic
(C) Sahara
(D) Atacama

52. The largest cold desert in the world is
(A) Antarctica
(B) Arctic
(C) Sahara
(D) Atacama

53. The largest hot desert in the world is
(A) Cholistan
(B) Arctic
(C) Sahara
(D) Atacama

54. The Sahara desert is located in
(A) Asia
(B) Africa
(C) South America
(D) Australia

55. The driest desert in the world is
(A) Sahara Desert
(B) Cholistan Desert
(C) Arabian Desert
(D) Atacama Desert

56. The Atacama Desert is located in
(A) Asia
(B) Africa
(C) South America
(D) Australia

57. Kansai International Airport on an artificial island is located in
(A) China
(B) Japan
(C) South Korea
(D) North Korea

58. The Seven Rila Lakes are located in
(A) Bulgaria
(B) Hungary
(C) Poland
(D) Czech Republic

59. The largest waterfalls system in the world is
(A) Angel Falls
(B) Victoria Falls
(C) Niagara Falls
(D) Iguazu Falls

60. The famous waterfall, Iguazu Falls, is located on the border of
(A) United States and Canada
(B) Chile and Portugal
(C) Argentina and Brazil
(D) Paraguay and Uruguay

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
51. A
52. A
53. C
54. B
55. D
56. C
57. B
58. A
59. D
60. C

61. The United Nations was founded on
(A) March 24, 1945
(B) October 24, 1945
(C) March 24, 1949
(D) October 24, 1950

62. Which country from the following is NOT the member of UNO?
(A) Vatican City
(B) Afghanistan
(C) North Korea
(D) Vaitnam

63. The International Court of Justice is located in
(A) New York
(B) Washigton
(C) Geneva
(D) The Hague

64. The Great Wall of China is about __________ KM long.
(A) 18,196
(B) 19,196
(C) 20,196
(D) 21,196

65. The oldest university in the world is
(A) Cambridge University
(B) Oxford University
(C) University of Bologna
(D) University of Warwick

66. There are _________ non-permanent members of the security council.
(A) 5
(B) 7
(C) 10
(D) 15

67. The currency of Indonesia is
(A) rupiah
(B) dinar
(C) rangit
(D) riyal

68. The D-8 is an organization of eight ________ countries.
(A) developed
(B) developing
(C) Asian
(D) African

69. The European Union’s working capital is in
(A) London
(B) Lisbon
(C) Austria
(D) Brussels

70. The headquarter of NATO is located in
(A) New York
(B) Paris
(C) Geneva
(D) Brussels

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS
61. B
62. A
63. D
64. D
65. C
66. C
67. A
68. B
69. D
70. D

71. The motto of UNO is
(A) It’s your world!
(B) Life for All!
(C) Peace!
(D) Love and Peace!

72. The world’s highest mountain is in
(A) China
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) India

73. The headquarter of Red Cross is in
(A) New York
(B) Washigton
(C) Geneva
(D) The Hague

74. World Trade Organization was established in
(A) 1980
(B) 1985
(C) 1990
(D) 1995

75. The North Atlantic treaty (NATO) was signed in
(A) 1945
(B) 1947
(C) 1949
(D) 1951

76. Which country, on the map of world, appears as “Long Shoe”?
(A) Portugal
(B) Italy
(C) Greece
(D) Hungary

77. Which from the following countries is NOT a member of D-8?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nigeria
(D) Turkey

78. The largest ocean of the world is
(A) Atlantic
(B) Pacific
(C) Indian
(D) None of these

79. Which from the following countries does NOT yield veto-power?
(A) United States
(B) United Kingdom
(C) Canada
(D) France

80. OIC changed its name from Organisation of the Islamic Conference to Organisation of Islamic Cooperation in
(A) 1991
(B) 1999
(C) 2001
(D) 2011

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
71. A
72. C
73. C
74. D
75. C
76. B
77. A
78. B
79. C
80. D

81. The most powerful organ of United Nations is
(A) General Assembly
(B) Security Council
(C) Secretariat
(D) International Court of Justice

82. The headquarter of Green Peace International is located in
(A) Amserdam
(B) Geneva
(C) Lisbon
(D) Austria

83. 3 May is observed Internationally as
(A) Labour Day
(B) Environment Day
(C) Earth Day
(D) Press Freedom Day

84. The Capital of Canada is
(A) Tirane
(B) Ottawa
(C) Athens
(D) Luxembourg

85. Suez Canal is between
(A) Arabian Sea and Red Sea
(B) Red Sea and North Sea
(C) Mediterranean Sea and North Sea
(D) Mediterranean Sea and Red Sea

86. The permanent Secretariat of SAARC is located in
(A) Islamabad, Pakistan
(B) New Delhi, India
(C) Kathmandu, Nepal
(D) Colombo, Sri Lanka

87. Which from the following countries is NOT a member of European Union?
(A) Norway
(B) Ireland
(C) Malta
(D) Estonia

88. The currency of Israel is
(A) Euro
(B) Shekel
(C) Forint
(D) Krone

89. Which country (by electorate) is the world’s largest democracy?
(A) United States
(B) United Kingdom
(C) China
(D) India

90. The permanent Secretariat of OIC is located in
(A) Makkah
(B) Madina
(C) Jeddah
(D) Riyadh

ANSWERS: GK QUIZ
81. B
82. A
83. D
84. B
85. D
86. C
87. A
88. B
89. D
90. C

91. The highest part of the Earth is
(A) Mount Everest
(B) K2
(C) Norway
(D) North Pole

92. The lowest part of the Earth is
(A) Dead Sea
(B) Mariana Trench
(C) South Africa
(D) South Pole

93. The deepest part of the Earth is
(A) Dead Sea
(B) Mariana Trench
(C) South Africa
(D) South Pole

94. The headquarter of Amnesty International is in
(A) Amserdam
(B) Geneva
(C) London
(D) Berlin

95. The headquarter of Transparency International is in
(A) Amserdam
(B) Geneva
(C) London
(D) Berlin

96. The largest Island of the World is
(A) Iceland
(B) Greenland
(C) England
(D) Sri Lanka

97. 22 April is observed Internationally as
(A) Labour Day
(B) Environment Day
(C) Earth Day
(D) Press Freedom Day

98. Yellow Sea lies between
(A) America and Canada
(B) England and France
(C) China and Korea
(D) Norway and Sweden

99. The smallest Sea of the World is
(A) Dead Sea
(B) Red Sea
(C) Baltic Sea
(D) Arabian Sea

100. World’s famous bridge “Golden Gate Bridge” is in
(A) San Francisco
(B) New Delhi
(C) France
(D) Sydney

ANSWERS: GK QUIZZES 
91. A
92. A
93. B
94. C
95. D
96. B
97. C
98. C
99. C
100. A

101. Which country is called “Land of thousand islands“?
(A) Malaysia
(B) Indonesia
(C) Ireland
(D) Finland

102. Indonesia is an archipelago comprising approximately __________ islands.
(A) 10,000
(B) 12,500
(C) 15,000
(D) 17,500

103. Which country is called the “Land of Golden Fibre”?
(A) United States
(B) South Korea
(C) Bangladesh
(D) India

104. Which country is called the “Land of thousand Lakes“?
(A) Indonesia
(B) Finland
(C) Iceland
(D) Scotland

105. Vienna is the capital of
(A) Austria
(B) Switzerland
(C) Cyprus
(D) Denmark

106. The capital of Czech Republic is?
(A) Nicosia
(B) Dublin
(C) Bern
(D) Prague

107. AFP is the news agency of
(A) Germany
(B) France
(C) Syria
(D) Yemen

108. ANTARA is the news agency of
(A) Indonesia
(B) Syria
(C) Yemen
(D) Jordan

109. Emirates is an airline of
(A) Saudi Arabia
(B) Qatar
(C) UAE
(D) Malaysia

110. Qantas is an airline of
(A) Saudi Arabia
(B) Australia
(C) UAE
(D) Malaysia

ANSWERS: GK MCQS
101. B
102. D
103. C
104. B
105. A
106. D
107. B
108. A
109. C
110. B

111. The Temple of Heaven, a religious building, is located in
(A) Edinburgh
(B) Rome
(C) Beijing
(D) Shanghai

112. The mine, Super Pit, is Australia’s largest _________ mine.
(A) gold
(B) silver
(C) copper
(D) coal

113. What was the nationality of Alfred Nobel?
(A) American
(B) British
(C) German
(D) Swedish

114. The first Nobel Prize was awarded in
(A) 1895
(B) 1901
(C) 1907
(D) 1913

115. The Nobel Prize has been awarded in __________ fields.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

116. The Li River is located in
(A) China
(B) Japan
(C) South Korea
(D) North Korea

117. SANA is the news agency of
(A) Saudi Arabia
(B) UAE
(C) Syria
(D) Yemen

118. Saba is the news agency of
(A) Indonesia
(B) Syria
(C) Yemen
(D) Jordan

119. KLM is an airline of
(A) Australia
(B) Germany
(C) Netherlands
(D) Austria

120. Etihad Airways is an airline of
(A) United Arab Emirates
(B) Qatar
(C) Russia
(D) Canada

ANSWERS: GENERAL QUIZ
111. C
112. A
113. D
114. B
115. B
116. A
117. C
118. C
119. C
120. A

121. The Earth surface is divided in __________ Continents.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

122. The Largest Continent (by Area) of the World is
(A) Asia
(B) Europe
(C) Africa
(D) North America

123. The second Largest Continent (by Area) of the World is
(A) Asia
(B) Europe
(C) Africa
(D) North America

124. The Smallest Continent (by Area) of the World is
(A) Antarctica
(B) Australia
(C) Africa
(D) Europe

125. The Earth’s Oceanic water is divided in __________ oceans.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

126. The Earth’s Largest ocean is
(A) Atlantic
(B) Arctic
(C) Indian
(D) Pacific

127. The Earth’s second Largest ocean is
(A) Atlantic
(B) Arctic
(C) Indian
(D) Pacific

128. The Earth’s Smallest ocean is
(A) Atlantic
(B) Arctic
(C) Indian
(D) Pacific

129. The world’s Largest Lake is?
(A) Caspian Sea
(B) Lake Superior
(C) Lake Victoria
(D) Great Bear Lake

130. The hottest desert of the world is?
(A) Sahara Desert
(B) Arabian Desert
(C) Cholistan Desert
(D) Arctic Desert

ANSWERS: GENERAL QUIZZES
121. C
122. A
123. C
124. B
125. A
126. D
127. A
128. B
129. A
130. A

131. The first Secretary General of United Nations was?
(A) Dag Hammarskjold
(B) Kurt Walheion
(C) U Thant
(D) Trygue Lie

132. World War I was began in?
(A) 1912
(B) 1914
(C) 1916
(D) 1918

133. World War I was ended in?
(A) 1912
(B) 1914
(C) 1916
(D) 1918

134. World War II was began in?
(A) 1935
(B) 1937
(C) 1939
(D) 1941

135. World War II was ended in?
(A) 1939
(B) 1941
(C) 1943
(D) 1945

136. The world’s deadliest conflict was?
(A) World War I
(B) World War II
(C) Mongol Conquests
(D) Taiping Rebellion

137. The Atomic Bomb was dropped on the city of Hiroshima on?
(A) 3 August 1945
(B) 6 August 1945
(C) 9 August 1945
(D) 12 August 1945

138. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Hiroshima?
(A) Little Boy
(B) Fat Boy
(C) Little Man
(D) Fat Man

139. The Atomic Bomb was dropped on the city of Nagasaki on?
(A) 3 August 1945
(B) 6 August 1945
(C) 9 August 1945
(D) 12 August 1945

140. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Nagasaki?
(A) Little Boy
(B) Fat Boy
(C) Little Man
(D) Fat Man

ANSWERS: GENERAL MCQS
131. D
132. B
133. D
134. C
135. D
136. B
137. B
138. A
139. C
140. D

141. NATO is a/an __________ alliance.
(A) military
(B) economic
(C) regional
(D) cultural

142. The oldest news agency in the world is?
(A) AFP
(B) WAFA
(C) BBC
(D) CNN

143. The Suez Canal is in
(A) Nigeria
(B) Libya
(C) Egypt
(D) Palestine

144. The Delaware river is in
(A) United States
(B) Canada
(C) China
(D) United Kingdom

145. The main structural work of the Eiffel Tower was completed in?
(A) 1883
(B) 1885
(C) 1887
(D) 1889

146. The height of Eiffel Tower is __________ feet.
(A) 1063
(B) 1067
(C) 1073
(D) 1077

147. Reuters is the news agency of
(A) United States
(B) United Kingdom
(C) France
(D) Germany

148. WAFA is the news agency of
(A) Palestine
(B) Iraq
(C) Qatar
(D) Egypt

149. The capital of Saudi Arabia is?
(A) Makkah
(B) Madina
(C) Taif
(D) Riyadh

150. The currency of Qatar is?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Dirham
(D) Riyal

ANSWERS: MCQS OF GENERAL KNOWLEDGE
141. A
142. A
143. C
144. A
145. D
146. A
147. B
148. A
149. D
150. D

151. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) was founded on
(A) September 25, 1966
(B) September 25, 1967
(C) September 25, 19698
(D) September 25, 1969

152. The OIC was founded in
(A) Saudi Arabia
(B) Iraq
(C) Qatar
(D) Morocco

153. The United Nations has ________ principal organs.
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

154. The 6th organ, “Trusteeship Council” of the United Nations suspended operation on November 01, 1994, with the independence of
(A) Chad
(B) Sudan
(C) Palau
(D) Tunisia

155. The International Monetary Fund (IMF) was founded on
(A) 27 December 1944
(B) 27 December 1945
(C) 27 December 1946
(D) 27 December 1947

156. The social networking site “Twitter” was launched on
(A) July 15, 2003
(B) July 15, 2004
(C) July 15, 2005
(D) July 15, 2006

157. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) was formed in?
(A) 1958
(B) 1960
(C) 1962
(D) 1964

158. 8 March is observed internationally as?
(A) Women’s Day
(B) World Water Day
(C) World Health Day
(D) Human Rights Day

159. 22 March is observed internationally as?
(A) Women’s Day
(B) World Water Day
(C) World Health Day
(D) Human Rights Day

160. 7 April is observed internationally as?
(A) Women’s Day
(B) World Water Day
(C) World Health Day
(D) Human Rights Day

ANSWERS: MCQS: GENERAL KNOWLEDGE
151. D
152. D
153. B
154. C
155. B
156. D
157. A
158. A
159. B
160. C

161. The world’s highest mountain is
(A) Mount Everest
(B) K2
(C) Kangchenjunga
(D) Nanga Parbat

162. The highest peak of the Mount Everest is located along the border of
(A) China and India
(B) China and Pakistan
(C) China and Nepal
(D) India and Pakistan

163. The world’s second highest mountain is
(A) Mount Everest
(B) K2
(C) Kangchenjunga
(D) Nanga Parbat

164. The highest peak of the K2 is located along the border of
(A) China and India
(B) China and Pakistan
(C) China and Nepal
(D) India and Pakistan

165. The “El Valle de la Luna” means
(A) Valley of the Moon
(B) Colour of the Moon
(C) Valley of the Mars
(D) Colour of the Mars

166. The El Valle de la Luna (Valley of the Moon) is located in the
(A) Antarctica Desert
(B) Atacama Desert
(C) Sahara Desert
(D) Gobi Desert

167. The Valley of the Moon is located in
(A) Argentina
(B) Brazil
(C) Chile
(D) Hungary

168. The surface of El Valle de la Luna in the Atacama Desert looks like the surface of the
(A) Grass
(B) Mars
(C) Water
(D) Moon

169. Near Antofagasta, Chile, the surface of the Atacama Desert looks like the surface of the
(A) Moon
(B) Grass
(C) Water
(D) Mars

170. The Gobi Desert is located in
(A) China and Pakistan
(B) China and India
(C) China and Mongolia
(D) China and Russia

ANSWERS: QUIZ: GENERAL KNOWLEDGE
161. A
162. C
163. B
164. B
165. A
166. B
167. C
168. D
169. D
170. C

171. The point on the Earth’s surface that is farthest from its center is the peak of the
(A) Mount Everest
(B) K2
(C) Chimborazo mountain
(D) Nanga Parbat

172. The Chimborazo mountain is located in
(A) Peru
(B) Guyana
(C) Venezuela
(D) Ecuador

173. The world’s largest lake is the
(A) Caspian Sea
(B) Lake Superior
(C) Lake Baikal
(D) Lake Lucerne

174. The world’s largest freshwater lake by surface area is
(A) Caspian Sea
(B) Lake Superior
(C) Lake Baikal
(D) Lake Lucerne

175. The world’s largest freshwater lake by volume is
(A) Caspian Sea
(B) Lake Superior
(C) Lake Baikal
(D) Lake Lucerne

176. Lake Superior is located in
(A) United States
(B) Canada
(C) Russia
(D) United States and Canada

177. Lake Baikal is located in
(A) United States
(B) Canada
(C) Russia
(D) United States and Canada

178. Which country is called the “Land of the Rising Sun”?
(A) China
(B) Japan
(C) New Zealand
(D) Australia

179. The tallest waterfalls in the world is located in
(A) Argentina
(B) Canada
(C) Russia
(D) Venezuela

180. The world’s tallest waterfalls is
(A) Angel Falls
(B) Victoria Falls
(C) Niagara Falls
(D) Iguazu Falls

ANSWERS: QUIZZES GENERAL KNOWLEDGE
171. C
172. D
173. A
174. B
175. C
176. D
177. C
178. B
179. D
180. A

181. The headquarters of International Federation of Association Football (FIFA) is located in
(A) Berlin
(B) Lausanne
(C) London
(D) Zurich

182. International Federation of Association Football (FIFA) was founded in
(A) 1904
(B) 1908
(C) 1912
(D) 1916

183. The FIFA men’s World Cup was commenced in
(A) 1924
(B) 1930
(C) 1936
(D) 1942

184. The FIFA women’s World Cup was commenced in
(A) 1981
(B) 1983
(C) 1987
(D) 1991

185. The International Olympic Committee (IOC) was founded in
(A) 1894
(B) 1898
(C) 1902
(D) 1904

186. The International Olympic Committee (IOC) was founded by
(A) Demetrios Vikelas
(B) Pierre de Coubertin
(C) Thomas Bach
(D) Juan Antonio Samaranch

187. The first president of International Olympic Committee (IOC) was
(A) Demetrios Vikelas
(B) Pierre de Coubertin
(C) Thomas Bach
(D) Juan Antonio Samaranch

188. The headquarters of International Olympic Committee (IOC) is located in
(A) Berlin
(B) Lausanne
(C) London
(D) Zurich

189. Pierre de Coubertin who created IOC and is called father of the modern Olympic Games was also a/an
(A) musician
(B) politician
(C) educator and historian
(D) lawyer and historian

190. The creation of IOC was inspired by the ancient Olympic Games which were held in
(A) France
(B) Germany
(C) Greece
(D) Switzerland

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS PAGE-19
181. D
182. A
183. B
184. D
185. A
186. B
187. A
188. B
189. C
190. C

191. Due to World wars the Olympic Games were cancelled in
(A) 1916 and 1940
(B) 1918 and 1942
(C) 1916, 1938, and 1942
(D) 1916, 1940, and 1944

192. The first Summer Olympics organized by the IOC were held in the year of 1896 in
(A) France
(B) Germany
(C) Greece
(D) Switzerland

193. The first Winter Olympics organized by the IOC was held in the year of 1924 in
(A) France
(B) Germany
(C) Greece
(D) Switzerland

194. Kangaroos are found in
(A) Australia
(B) New Zealand
(C) Australia and New Zealand
(D) Australia, New Zealand and South Africa

195. Polar bear are mostly
(A) carnivorous
(B) herbivorous
(C) omnivorous
(D) none of these

196. Pandas are feed almost entirely on
(A) beech
(B) bamboo
(C) red pine
(D) European larch

197. The world’s largest animal is
(A) blue whale
(B) gray whale
(C) sperm whale
(D) North Pacific right whale

198. The world’s largest land animal is
(A) Hippopotamus
(B) Asian elephant
(C) African forest elephant
(D) African bush elephant

199. The world’s largest reptile is
(A) American alligator
(B) American crocodile
(C) Saltwater crocodile
(D) Nile crocodile

200. The world’s largest bird is
(A) Somali ostrich
(B) Common ostrich
(C) King penguin
(D) Southern cassowary

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
191. D
192. C
193. A
194. A
195. A
196. B
197. A
198. D
199. C
200. B

201. The largest eggs in the world today are the eggs laid by the
(A) Whale
(B) Ostrich
(C) Crocodile
(D) African Duck

202. Lucy Gray is a poem written by
(A) John Keats
(B) John Milton
(C) William Shakespeare
(D) William Wordsworth

203. John Keats was a/an _______ Romantic poet.
(A) American
(B) English
(C) German
(D) French

204. Paradise Lost is an epic poem by
(A) John Keats
(B) John Milton
(C) William Shakespeare
(D) William Wordsworth

205. Buckingham Palace is located in
(A) London
(B) Paris
(C) Berlin
(D) Moscow

206. The Taj Mahal, a UNESCO World Heritage Site, was build by Mughal emperor
(A) Akbar
(B) Humayun
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan

207. The Taj Mahal is located in the city of _______ in India.
(A) Agra
(B) Hyderabad
(C) New Delhi
(D) Mumbai

208. The first non-European who won the Nobel Prize in Literature in 1913 was
(A) Allama Iqbal
(B) Munshi Premchand
(C) Rabindranath Tagore
(D) Swami Vivekananda

209. The Saint Basil’s Cathedral is located in
(A) London
(B) Paris
(C) Berlin
(D) Moscow

210. The Burj Al Arab which is a hotel on an artificial island is located in
(A) Abu Dhabi
(B) Sharjah
(C) Dubai
(D) Doha

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
201. B
202. D
203. B
204. B
205. A
206. D
207. A
208. C
209. D
210. C

211. The novel “The Old Man and the Sea” was written by
(A) F. Scott Fitzgerald
(B) Mark Twain
(C) Leo Tolstoy
(D) Ernest Hemingway

212. The novel “The Great Gatsby” was written by
(A) F. Scott Fitzgerald
(B) Mark Twain
(C) Leo Tolstoy
(D) Ernest Hemingway

213. The novel “War and Peace” was written by
(A) F. Scott Fitzgerald
(B) Mark Twain
(C) Leo Tolstoy
(D) Ernest Hemingway

214. The novel “Anna Karenina” was written by
(A) F. Scott Fitzgerald
(B) Mark Twain
(C) Leo Tolstoy
(D) Ernest Hemingway

215. The novel “Lolita” was written by
(A) F. Scott Fitzgerald
(B) Mark Twain
(C) Thomas More
(D) Vladimir Nabokov

216. F. Scott Fitzgerald, was a/an __________ novelist and short story writer.
(A) American
(B) English
(C) German
(D) Russian

217. Ernest Hemingway was a/an ________ novelist, short story writer, and journalist.
(A) American
(B) English
(C) German
(D) Russian

218. Leo Tolstoy was a/an ________ writer.
(A) American
(B) English
(C) German
(D) Russian

219. The novels “The Adventures of Tom Sawyer” and “Adventures of Huckleberry Finn” were written by
(A) F. Scott Fitzgerald
(B) Mark Twain
(C) Leo Tolstoy
(D) Ernest Hemingway

220. Mark Twain was the pen name of
(A) Charles Dickens
(B) Samuel Clemens
(C) Oscar Wilde
(D) Jack London

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
211. D
212. A
213. C
214. C
215. D
216. A
217. A
218. D
219. B
220. B

221. Which novel is sometimes called the world’s first novel or the world’s first modern novel?
(A) Don Quixote
(B) City of the Sun
(C) The Tale of Genji
(D) Utopia

222. Which novel is considered as the first European novel of the modern era?
(A) Don Quixote
(B) City of the Sun
(C) The Tale of Genji
(D) Utopia

223. The novel “Don Quixote” was a _______ novel.
(A) French
(B) German
(C) Spanish
(D) Russian

224. The book “Utopia” that describes a fictional island society was written by
(A) William Shakespeare
(B) Bernard Shaw
(C) Vladimir Nabokov
(D) Thomas More

225. The play “The Doctor’s Dilemma” that describes the moral dilemmas created by limited medical resources and business was written by
(A) William Shakespeare
(B) Bernard Shaw
(C) Vladimir Nabokov
(D) Thomas More

226. Anton Chekhov, a famous playwright and short story writer was also a/an
(A) engineer
(B) lawyer
(C) politician
(D) medical doctor

227. The Jazz Age in which jazz music and dance styles became popular started in
(A) 1900s
(B) 1910s
(C) 1920s
(D) 1930s

228. The Jazz Age is often referred to in conjunction with the
(A) Adult Twenties
(B) Roaring Twenties
(C) Sexy Twenties
(D) Modern Twenties

229. The sexual revolution also known as sexual liberation throughout the Western world was started in
(A) 1950s
(B) 1960s
(C) 1970s
(D) 1980s

230. The famous composer Ludwig van Beethoven was a/an ________ composer.
(A) American
(B) English
(C) German
(D) Russian

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
221. C
222. A
223. C
224. D
225. B
226. D
227. C
228. B
229. B
230. C

231. The world’s first movie theater was
(A) The Dolby Theatre
(B) Rodgers Theatre
(C) L’Ideal Cinema
(D) Berlin Wintergarten theatre

232. The history’s first short silent film was presented in the Berlin Wintergarten theatre in
(A) 1890
(B) 1895
(C) 1900
(D) 1905

233. The oldest still-active cinema in the world is
(A) The Dolby Theatre
(B) Rodgers Theatre
(C) L’Ideal Cinema
(D) Berlin Wintergarten theatre

234. The oldest still-active cinema, L’Ideal Cinema, is located in
(A) Aniche
(B) Paris
(C) Berlin
(D) London

235. Charlie Chaplin, one of the most important figures in the history of the film industry was a/an _______ actor.
(A) American
(B) English
(C) German
(D) Spanish

236. The oldest large-scale film studio in the world is
(A) Paramount Pictures
(B) Babelsberg Film Studio
(C) Hengdian World Studio
(D) Metro-Goldwyn-Mayer

237. The Babelsberg Film Studio is located in
(A) Aniche
(B) Paris
(C) Berlin
(D) London

238. The oldest film industry of the world is
(A) Hollywood
(B) Bollywood
(C) Mosfilm
(D) Nestor Studios

239. The oldest entertainment awards ceremony is
(A) Oscars Awards
(B) Emmy Awards
(C) Tony Awards
(D) Grammy Awards

240. The first Academy Awards (also called Oscars Awards) presentation was held in
(A) 1923
(B) 1925
(C) 1927
(D) 1929

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
231. D
232. B
233. C
234. A
235. B
236. B
237. C
238. A
239. A
240. D

241. Which is the tallest tree in the world?
(A) Coconut palm
(B) Cuban Royal palm
(C) Quindio wax palm
(D) Date palm

242. The Cocora valley is the principal location of Quindio wax palm. Where it is located?
(A) Argentina
(B) Brazil
(C) Colombia
(D) Portugal

243. The airplane was invented in 1903. Who invented the airplane?
(A) Alexander Fleming
(B) Alfred Nobel
(C) Mikhail Kalashnikov
(D) Wright brothers

244. Christopher Columbus was a famous explorer. He belonged to
(A) Italy
(B) Scotland
(C) Sweden
(D) France

245. Who invented the famous AK-47 assault rifle?
(A) Alexander Fleming
(B) Alfred Nobel
(C) Mikhail Kalashnikov
(D) Wright brothers

246. Mikhail Kalashnikov was a ________ general.
(A) German
(B) Scottish
(C) Swedish
(D) Russian

247. Dynamite, an explosive, was invented by
(A) Alexander Fleming
(B) Alfred Nobel
(C) Mikhail Kalashnikov
(D) Wright brothers

248. Alfred Nobel was a ________ chemist and engineer.
(A) German
(B) Scottish
(C) Swedish
(D) Russian

249. Penicillin was discovered in 1928 by
(A) Alexander Fleming
(B) Alfred Nobel
(C) Mikhail Kalashnikov
(D) Wright brothers

250. Alexander Fleming was a ________ scientist.
(A) German
(B) Scottish
(C) Swedish
(D) Russian

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
241. C
242. C
243. D
244. A
245. C
246. D
247. B
248. C
249. A
250. B

251. The world’s first artificial satellite was
(A) Dong Fang Hong 1
(B) Explorer 1
(C) Sputnik 1
(D) Vanguard 1

252. The world’s first artificial satellite, Sputnik 1, was launched by
(A) United States
(B) Russia
(C) France
(D) Germany

253. The Sputnik 1 was launched by Russia on
(A) 4 October 1957
(B) 4 October 1959
(C) 4 October 1961
(D) 4 October 1963

254. The Mont Saint-Michel, a UNESCO World Heritage Site, is located in
(A) United States
(B) Russia
(C) France
(D) Germany

255. The Statue of Liberty in the United States is located in
(A) Washington D.C.
(B) New York
(C) Los Angeles
(D) Chicago

256. The world’s first nuclear power plant was built by
(A) United States
(B) Russia
(C) France
(D) Germany

257. Which country’s official constitution is Quran?
(A) Saudi Arabia
(B) Qatar
(C) Pakistan
(D) Indonesia

258. The tomb of Prophet Muhammad (PBUH) is located in
(A) Jeddah
(B) Riyadh
(C) Makkah
(D) Madina

259. Which city is regarded as the holiest city in the religion of Islam?
(A) Jeddah
(B) Riyadh
(C) Makkah
(D) Madina

260. The Muslims are required to pray in the direction towards
(A) Kaaba
(B) Mount Arafat
(C) Jabal al-Nour
(D) Al-Aqsa Mosque

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
251. C
252. B
253. A
254. C
255. B
256. B
257. A
258. D
259. C
260. A

261. The Temple of All Religions that consists of several types of religious architecture including an Orthodox church, a mosque, and a synagogue is located in
(A) Kazan
(B) Saint Petersburg
(C) Barcelona
(D) Valencia

262. Leonardo da Vinci was an ________ polymath with expertise in painting, sculpting, architecture, science, music and mathematics.
(A) Russian
(B) French
(C) Italian
(D) Spanish

263. The longest river in Europe is
(A) River Thames
(B) Orange River
(C) Ural River
(D) Volga River

264. The Volga River flows in
(A) Great Britain
(B) Russia
(C) Germany
(D) France

265. The first person who entered into space was
(A) Alan Shepard
(B) Alexey Leonov
(C) Neil Armstrong
(D) Yuri Gagarin

266. The first person who walked on the Moon was
(A) Alan Shepard
(B) Alexey Leonov
(C) Neil Armstrong
(D) Yuri Gagarin

267. The first spacewalk was performed by
(A) Alan Shepard
(B) Alexey Leonov
(C) Neil Armstrong
(D) Yuri Gagarin

268. Yuri Gagarin was a/an _______ astronaut.
(A) American
(B) Russian
(C) German
(D) French

269. Neil Armstrong was a/an _______ astronaut.
(A) American
(B) Russian
(C) German
(D) French

270. Alexey Leonov was a/an __________ astronaut.
(A) American
(B) Russian
(C) German
(D) French

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
261. A
262. C
263. D
264. B
265. D
266. C
267. B
268. B
269. A
270. B

271. The first space station was
(A) Lunokhod 1
(B) Mir
(C) Salyut 1
(D) International Space Station (ISS)

272. The first moon walker (remote-controlled robot) was
(A) Lunokhod 1
(B) Mir
(C) Salyut 1
(D) International Space Station (ISS)

273. The first spacecraft to land on the Moon was
(A) Luna 1
(B) Luna 3
(C) Luna 6
(D) Luna 9

274. The first spacecraft to land on the Venus was
(A) Venera 1
(B) Venera 4
(C) Venera 7
(D) Venera 11

275. The first spacecraft to land on the Mars was
(A) Mars 1
(B) Mars 2
(C) Mars 3
(D) Mars 4

276. The world’s oldest surviving federation is
(A) United States
(B) Russia
(C) Great Britain
(D) Italy

277. Marco Polo was a famous __________ traveler.
(A) Russian
(B) French
(C) Italian
(D) Spanish

278. The largest country by area in Africa is
(A) Algeria
(B) Nigeria
(C) South Africa
(D) Tanzania

279. The Spring Temple Buddha, the tallest statue in the world, is located in
(A) China
(B) Japan
(C) Thailand
(D) India

280. Africa’s largest lake is
(A) Lake Albert
(B) Lake Tanganyika
(C) Lake Malawi
(D) Lake Victoria

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
271. C
272. A
273. D
274. C
275. C
276. A
277. C
278. A
279. A
280. D

281. The highest cold desert in the world is
(A) Antarctica Desert
(B) Greenland Desert
(C) Katpana Desert
(D) Siberia Desert

282. The Katpana Desert is located in
(A) China
(B) Russia
(C) Spain
(D) Pakistan

283. The Aljaferia Palace, a fortified palace, is located in
(A) Algeria
(B) Spain
(C) Pakistan
(D) Italy

284. Badshahi Mosque, a UNESCO World Heritage Site, is located in
(A) Algeria
(B) Spain
(C) Pakistan
(D) Italy

285. The Cathedral of Saint Mary of Burgos dedicated to the Virgin Mary is located in
(A) France
(B) Italy
(C) Germany
(D) Spain

286. The first female leader who led a Muslim state was
(A) Benazir Bhutto
(B) Fatima Jinnah
(C) Khalida Zia
(D) Maryam Nawaz

287. Benazir Bhutto was an elected Prime Minister of
(A) Pakistan
(B) Saudi Arabia
(C) Indonesia
(D) Malaysia

288. Who is the youngest-ever Nobel Prize laureate?
(A) Albert Einstein
(B) Stephen Hawking
(C) Nelson Mandela
(D) Malala Yousafzai

289. Malala Yousafzai is a/an _______ by nationality.
(A) Algerian
(B) Spainish
(C) Pakistani
(D) Italian

290. Constantine is a city in
(A) Algeria
(B) Spain
(C) Pakistan
(D) Italy

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
281. C
282. D
283. B
284. C
285. D
286. A
287. A
288. D
289. C
290. A

291. The most populous country in Africa is
(A) Algeria
(B) Nigeria
(C) South Africa
(D) DR Congo

292. Which country has the largest number of UNESCO World Heritage Sites?
(A) China
(B) France
(C) Italy
(D) Spain

293. The historic Champagne wine region famous for the production of white wine is located in
(A) China
(B) France
(C) Italy
(D) Spain

294. The Loire Valley famous for its historic towns, architecture, and wines is located in
(A) China
(B) France
(C) Italy
(D) Spain

295. Salonga National Park, the Africa’s largest tropical rain-forest is located in
(A) DR Congo
(B) Nigeria
(C) South Africa
(D) Tanzania

296. Nanga Parbat, popularly known as “Killer Mountain” is located in
(A) China
(B) India
(C) Pakistan
(D) Switzerland

297. Victor Hugo was a __________ poet, novelist and dramatist.
(A) French
(B) Italian
(C) German
(D) Spanish

298. Which country is the world’s largest producer of cobalt, a chemical element?
(A) Nigeria
(B) South Africa
(C) Botswana
(D) DR Congo

299. Victoria Waterfalls is located at the border of
(A) Algeria and Nigeria
(B) DR Congo and Zambia
(C) Tanzania and South Africa
(D) Zambia and Zimbabwe

300. The world’s largest landlocked country is
(A) Afghanistan
(B) Azerbaijan
(C) Kazakhstan
(D) Uzbekistan

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
291. B
292. C
293. B
294. B
295. A
296. C
297. A
298. D
299. D
300. C

Leave a Reply